De buitenkant van de pyloon toont de persoon Titus zoals hij zich in diverse levensfasen aan de buitenwereld heeft getoond, als vertederend klein jochie met brilletje tot aan het door leed en uitputting getekende gezicht, het kaalgeschoren hoofd.

Een gelaat in vele vormen. Het gelaat van Titus, dat mij aankijkt. En dat aankijken is niet vrijblijvend.

De joods-franse filosoof Levinas heeft daar bijzonder interessante dingen over gezegd, over dat ‘’gelaat van de ander’’. Als we praten over een monument als getuigenis voor vrede en verdraagzaamheid, dan betekent dat volgens Levinas dat ook ik voor die waarden verantwoordelijk ben.

En hoe weet ik dat ? Dat zie ik in het gelaat van de ander. En ik kan het weten, doordat de ander mij aankijkt. Het monument als symbool van die verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor de ander in ons midden.

En om dat vorm te geven werden grafische beelden gebruikt in hard en contrastrijk zwart/wit, radicaal, confronterend, geprint op staal.

Deze beelden staan ook voor die andere kant van Titus: voor zijn onverzettelijkheid, zijn weerbaarheid, zijn radicaliteit, zijn moed.

De pyloon nodigt uit om er omheen te lopen, hem van alle zijden te bekijken, waarbij elke plaats zijn eigen perspectief en vorm heeft.

Soms lijkt de vorm gesloten en zie je alleen de buitenkant, het gelaat van Titus, dan weer een combinatie van buiten- en binnenkant en je kunt zelfs het binnenste, het innerlijk betreden om deel te krijgen aan zijn schrijfbewegingen, die de roerselen en bewegingen van zijn geest weerspiegelen.





terug naar vorige pagina

Titus Brandsma Memorial
Stijn Buysstraat 11
6512 CJ   Nijmegen

T: 024 - 3602421
E: titusbrandsma@karmel.nl
IBAN: NL56 INGB 0000 819729