Fototentoonstelling Mariëtte Vosmer – Kijk, er staat niet wat er staat…
11 januari t/m 26 februari 2017

Mariëtte Vosmer (Hengelo, 1949) tilt gewone dingen, die je soms in het voorbijgaan of vaak helemaal niet ziet, uit de anonimiteit en geeft ze een andere, geheel eigen dimensie. Alledaagse dingen krijgen een totaal andere lading als we ze uit de context van de oppervlakkigheid en de haast van alledag tillen. Maar je moet het wel zien.

Tijd en licht zijn de rode draad in haar werk. Het is vooral de tijd, die ze wil vangen en vastleggen in het moment. Het zijn alledaagse dingen zoals een schroefje in een pendule, dat uitvergroot een heel nieuwe dimensie krijgt. Of een hand die de wijzers van de klok tegenhoudt. In al z’n eenvoud trefzekere symboliek. De foto van het kleine kind dat de klepel vastpakt, de hand van een oude vrouw die haar stok vasthoudt, op de foto twee menselijke wezens die samen de tijd tegenhouden. Ze speelt met het licht en contrasten, gevoelig maar nooit sentimenteel.

Haar portretten van steden, straten en pleinen in Rotterdam, Maastricht of Barcelona, de dynamiek zit er bijvoorbeeld bij Rotterdam wel in, maar onder de huid van de stad is veel meer aan de hand. Haar foto’s van Maastricht doen denken aan Breitner, bootjes in een haven in Zeeland wiegen op het water in een vervreemdende sfeer. Het lijnenspel, spelen met licht en donker. Soms helpt het toeval een handje, zoals met de ijle foto, waarop een overbelichte omtrek van een tenger lichaam van achteren is te zien, handen losjes op de rug en de schouderbladen steken een beetje hulpeloos uit. Mariëtte wilde de foto, die op de eerste blik mislukt leek, weggooien. Gelukkig heeft ze dat niet gedaan. De foto spreekt voor zich, het is een verhaal dat verteld moet worden.

 

Titus Brandsma Memorial
Stijn Buysstraat 11
6512 CJ   Nijmegen

T: 024 - 3602421
E: titusbrandsma@karmel.nl
IBAN: NL56 INGB 0000 819729