Laden Evenementen

Alle Evenementen

Colleges Art nouveau & Art deco

Restyling van de wereld

Ontdek deze publiekslieveling! Als een sierlijke vlek verspreidt art nouveau zich rond 1900 over Europa. Flamboyante lijnen, grafische motieven en geometrie; dat kun je hier verwachten. Waarom die drang om de omgeving mooier te maken? En hoe uitte die zich in de kunsten?

Floraal, sierlijk of geometrisch

De Academische kunst was eind 19e eeuw de standaard in Europa. Kunstenaars hebben schoon genoeg van al die zouteloze neostijlen. Als reactie daarop vinden ze een nieuwe kunst ‘art nouveau’ uit: floraal en sierlijk, óf juist sober en geometrisch. Binnen deze stijl draait alles om verfraaiing én verbetering. In elk land heeft hij een andere naam: Jugendstil, Sezession, stile floreale of nieuwe kunst.

Art deco in kunst en design

Na de Eerste Wereldoorlog neemt art deco het straatbeeld over. Brutale ontwerpen, briljante kleuren, geometrie, technologie, versiering, swing en losbandigheid. Niet alleen gebouwen, ook treinen en schepen worden volgens swingende nieuwe vormideeën ontworpen en ingericht. Art deco kent geen oprichters of eenduidige visie, maar drukt wél een stempel op alle takken van kunst en design. Het is de eerste internationale twintigste-eeuwse totaalstijl.

Beeldbepalende stijlen

In tien colleges maak je kennis met deze twee stijlen die zo bepalend zijn voor het eerste deel van de twintigste eeuw. Laat je meeslepen door schilders als Delauney, laat je betoveren door de ontwerpen van Coco Chanel en laat je inspireren door architecten als Gaudí en Berlage!

Delen met je vrienden? Ja graag!

Ga naar de bovenkant