Aanbod door Vrije Academie
De Vrije Academie biedt een deel van hun aanbod in ons centrum aan. Voor gegevens over rooster, aanmelden, prijs, contactgegevens hebben we een link opgenomen naar de Vrije Academie
Studiedag filosofie in 1 dag
Tijdens de studiedag leer je de belangrijkste filosofische ideeën en ontdek je de praktische bruikbaarheid ervan voor jouw eigen dagelijks leven. Aan de hand van de geschiedenis van de filosofie laat een Vrije Academie filosoof zien waarin de grote denkers bedreven zijn.
Studiedag Bauhaus
Het Bauhaus. Zonder twijfel het belangrijkste kunstinstituut van Duitsland van de twintigste eeuw. De school bracht grote kunstenaars voort zoals Johannes Itten, Paul Klee, Anni Albers en Gunta Stölzl.

Colloquium Kunstgeschiedenis semester 2
Het Colloquium kunstgeschiedenis biedt u vier semesters een zeer uitgebreid chronologisch overzicht van de westerse kunstgeschiedenis, van de Egyptenaren tot hedendaagse kunst. Deze inspirerende colleges zijn gebaseerd op de propedeuse kunstgeschiedenis aan de Nederlandse universiteiten. De semesters zijn afzonderlijk te volgen.

colleges Introductie kunstgeschiedenis
Ga helemaal terug naar de Griekse oudheid of verbaas je over de schoonheid van moderne kunst van Ai Weiwei. Bekijk De Nachtwacht op een hele andere manier en sta stil bij architecten als Mecanoo en Koolhaas. Hoe verschillend de werken ook zijn: het zijn allemaal indrukwekkende voorbeelden van 2500 jaar westerse kunstgeschiedenis.
colleges Symboliek
Wat zou de wereld zijn zonder kleur? Het is onlosmakelijk verbonden met alles om ons heen en hoe wij de wereld ervaren. Ook in de kunst is kleur allesbepalend, vaak omdat deze een symbolische betekenis kan hebben.
colleges Koers van de kunst
Florence is bijna synoniem geworden voor Renaissance en Barcelona kun je niet los zien van Antoni Gaudí. Deze steden zijn verbonden met kunst, net als bijvoorbeeld Brugge, New York en Athene. Maar waarom uitgerekend die plaatsen?

colleges Filosofie voor heden en toekomst
Genetische manipulatie, artificiële intelligentie, robots en nanotechnologie. Allemaal moderne technieken die de evolutie in eigen hand lijken te nemen en natuurlijke grenzen overschrijden. Spannend en soms ook eng. Paradoxaal genoeg ontstaan door deze nieuwe technologieën óók oude filosofische kwesties. Moeten we alles wat mogelijk is ook willen? Kan een machine bepalen wat goed en fout is?
colleges Kunst van de 21e eeuw
Hoe reageren kunstenaars vandaag de dag op maatschappelijke en politieke ontwikkelingen? Wat gebeurt er allemaal op het gebied van digitale kunst en internetkunst? Hoe ontwikkelt kunst zich aan de hand van thema’s als identiteit en wat is de invloed van de kunstmarkt? En wat gebeurt er specifiek in Nederland als we het hebben over de kunst van nu? Op deze en ál je andere vragen over hedendaagse kunst krijg je uitgebreid antwoord in de collegereeks Kunst van de 21e eeuw.