Twee nieuwe boeken over Titus Brandsma

Op de tweede verjaardag van Titus Brandsma’s heiligverklaring (15 mei 2024) verschenen twee boeken over de heilige:

Inigo Bocken schreef een intellectuele biografie over Titus Brandsma: Denker voor Gods aangezicht.

Peter Nissen verzamelde onder de titel Zo verborgen is God niet een aantal teksten van Titus Brandsma over mystieke en maatschappij. 

Denker voor Gods aangezicht. Titus Brandsma een intellectuele biografie

door: Inigo Bocken

De nieuwe, intellectuele biografie van Titus Brandsma, geschreven door Inigo Bocken, werpt een verrassend licht op een bredere stroom die de cultuur uit die dagen bepaalde: de fascinatie voor mystiek en mysticisme die ook het artistieke en politieke denken kenmerkte. Met zijn door Teresa van Avila geïnspireerde karmelitaanse achtergrond neemt Brandsma ook een onverwachte positie in ten opzichte van de katholieke vernieuwing en haar worsteling met de moderne cultuur.

verdieping

Boekhandel van Piere in Eindhoven organiseert in het najaar van 2024 een studieclub rond dit boek, die ook online te volgen is.
Informatie hierover kunt u hier vinden.

In onderstaande video vertelt Inigo Bocken over deze cursus:

Zo verborgen is God niet. Mystiek en maatschappij bij Titus Brandsma

samengesteld door: Peter Nissen

De Friese pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942), hoogleraar filosofie en mystiek in Nijmegen, werd in januari 1942 door de Duitse bezetter wegens zijn verzet tegen nazisme en racisme gevangen genomen. Hij overleed op 26 juli 1942 in de ziekenbarak van het concentratiekamp Dachau. In 2022 werd hij door paus Franciscus heilig verklaard.

Zijn tijdgenoten konden de stem van Titus Brandsma dikwijls horen. In talloze artikelen, vooral in dag- en weekbladen, maar ook in religieuze en wetenschappelijke tijdschriften, en bovendien in vele toespraken, waaronder een aantal radiovoordrachten, liet hij zijn licht schijnen op vraagstukken die de mensen van zijn tijd bezig hielden. Hoe kan ik gelukkig worden? Wat is liefhebben? Kan ik God kennen en ervaren? Hoe bereiken we vrede, in onszelf en in de wereld? Hoe kan ik respectvol omgaan met mensen, met dieren, met de natuur? Wanneer ben je een held?

In Zo verborgen is God niet komt Titus Brandsma zelf aan het woord. Kerkhistoricus en theoloog Peter Nissen, die als hoogleraar Spiritualiteitsstudies een van de opvolgers is geweest van Titus Brandsma aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, maakte voor deze bloemlezing een selectie van de beste teksten over mystiek en maatschappij van Titus Brandsma.

over de auteurs

Inigo Bocken

Inigo Bocken 2023

Inigo Bocken is wetenschappelijk medewerker aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen, hoogleraar mystieke theologie aan de KU Leuven en universitair hoofddocent religie- en cultuurtheorie aan de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit te Nijmegen.  Centraal in zijn werk staan de hedendaagse vormen van christelijke spiritualiteit vanuit de inspiratie van de Moderne Devotie. Zowel in Duitsland als in Nederland en Vlaanderen zet hij zich in voor het onderwijs in dit veld. Daarnaast richt zijn onderzoek zich op de filosofische grondslagen van de mystieke theologie.

Peter Nissen

Peter Nissen 2024

Peter Nissen, is theoloog en kerkhistoricus. Hij is lid van verschillende redacties en vervult adviesfuncties op het gebied van religie en cultuur. Hij was hoogleraar Cultuurgeschiedenis van het Christendom aan de Universiteit van Tilburg en Cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan dezelfde universiteit waar ook Titus Brandsma hoogleraar was: de Radboud Universiteit in Nijmegen.