Bottendaal herdenkt Joodse inwoners
Informatiebijeenkomst op zaterdag 6 april 2024 van 10.30 – 12.00 uur
Stolpersteine ofwel Struikelstenen zijn klinkers die zijn bedoeld als herinnering aan vervolgde en vermoorde Joden en andere Nijmegenaren die slachtoffer geworden zijn van het naziregime. De Stolperstein wordt voor het huis waar het slachtoffer woonde of werkte in het plaveisel gelegd. Wanneer het pand niet meer bestaat, wordt op basis van kadastrale gegevens de Stolperstein op een passende plek in de omgeving van het voormalig woonhuis geplaatst.
Meer informatie leest u op de website van de Stichting Stolpersteine Nijmegen.
Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is
Stolpersteine zijn klinkers van 10 x 10 x 10 centimeter die aan de bovenkant bedekt zijn met een messing plaatje.
In het messing plaatje worden de gegevens van het slachtoffer gestanst. De tekst begint met hier woonde. De Stolperstein vermeldt de naam van het slachtoffer en verder ook het geboortejaar, de datum van wegvoering, de datum van overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer vermoord is of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is. Om de tekst op de stenen te kunnen lezen, dient men zich voorover te buigen — een klein eerbetoon aan het weggevoerde en vermoorde slachtoffer.
Joodse inwoners van Bottendaal herdacht
Op zondag 14 april 2024 worden in wijk Bottendaal Stolpersteine geplaatst voor 26 Joodse slachtoffers van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Stolpersteine worden gelegd in het plaveisel voor de huizen waar de slachtoffers voor het laatst hebben gewoond: OudeGroenewoudseweg 262, Evertsenstraat 4, Schoolstraat 123, St. Stephanusstraat 62, St. Stephanusstraat 151, Jan van Galenstraat 44, Van Dulckenstraat 38 en 45, Jan de Wittstraat 51 en 79.
Op zondag 14 april worden de volgende families herdacht:
familie Pels – Levie
familie Wolf – Kaas
familie Monnikendam – Frankenhuis
familie Pels – Koperberg
familie Kwiat – Friedländer
familie Roos – Serphos
Hank Menkel
familie Sons – Kool
Meijer Mug
Monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is bedenker van het Kunst- und Erinnerungsprojekt Stolpersteine, een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Sinds 1995 zijn er in ongeveer duizend steden en dorpen van minstens 24 Europese landen Stolpersteine geplaatst.
In Nederland is de eerste Stolperstein in november 2007 in Borne gelegd. Inmiddels kunt u ze in tientallen steden en dorpen zien liggen. Op zondag 10 april 2022 zijn in de binnenstad van Nijmegen — Stikke Hezelstraat, Lange Hezelstraat en Begijnenstraat — de eerste zestien Stolpersteine gelegd. Op deze wijze wordt in Nijmegen de herinnering aan de gruwelijke vervolging in de Tweede Wereldoorlog levend gehouden en geven we de slachtoffers een naam.
achtergrondinformatie
Deze korte documentaire „Tracks: Stumbling Stones Amsterdam“ van de Amerikaanse Maclovia Martel gaat over de plaatsing van Stolpersteine langs de Herengracht in Amsterdam in maart 2022. De film werd tijdens het Toronto Documentary Feature & Short Film Festival in januari 2023 onderscheiden met de prijs voor “The Best Cinematography“. De film verschijnt zomer 2023. Meer informatie over de onderscheiding kunt u hier vinden.