Laden Evenementen

Alle Evenementen

Colleges Natuur en landschapshistorie van Nederland

Leer het landschap lezen

Toendra, wat stuifduinen en hier en daar een bevroren rivier: vijftienduizend jaar geleden was Nederland een overzichtelijk gebied. Na de ijstijd ontstonden uitgestrekte bossen, duinen, venen, brede rivierdalen en met löss bedekte heuvels. En toen verscheen de mens. Eerst als landbouwer van Swifterbant- en Trechterbekercultuur met een kleine voetafdruk, maar vanaf de bronstijd gaat Nederland serieus op de schop.

Anno 2023 is elke vierkante meter Nederland door de mens gevormd. Ongerept bestaat niet meer. Wel zijn er landschappen waar flora en fauna in een fragiel evenwicht trachten te overleven. Landschappen waar we wonen, uitwaaien en op adem komen. Maar weet jij hoe onze duinen zijn ontstaan, wanneer de Utrechtse Heuvelrug vorm kreeg en waarom de Limburgse bodem zo kalkrijk is? Speciaal voor jou heeft bioloog en oud-docent geografie Kees Boele een prachtig ‘prentenboek’ van zes Nederlandse landschappen samengesteld.

Elk college staat één oer-Nederlands landschap centraal en leer je meer over de planten en dieren (biologie) en de tijd (cultuurhistorie). De reeks van het Nederlandse landschap begint aan de kust, daarna volgen de zeekleigebieden, het veen, de rivieren, hogere zandgronden en tot slot het Limburgse heuvelland. De lesstof komt enorm goed van pas, vooral wanneer je er in eigen land op uit gaat.

Delen met je vrienden? Ja graag!

Ga naar de bovenkant