Loading Events

All Events

Wat zie je in de crisis?

Het coronavirus is onzichtbaar, maar de werking van het virus op ons leven individueel en op ons nationaal en mondiaal samenleven, is dat allerminst.
We proberen ons te beschermen tegen de werking van het virus door vaccinatie, door afstand tot elkaar te houden, door extra hygiëne in acht te nemen. Toch weten we dat we ziek kunnen worden en dat we een ander kunnen besmetten, zelfs zonder ons medeweten.
Onzekerheid, kwetsbaarheid, isolatie, bezinning op ons leven dringt zich al een tijd aan ons op. We zijn en worden uitgedaagd om ons opnieuw te verhouden tot leven waarin we risico’s op ziekte, op sterven niet kunnen uitbannen.

Bovendien confronteert een mondiale pandemie ons met onze wereldwijde verbondenheid met elkaar, ons reisgedrag, de dominante invloed van economische groei, de uitbuiting van onze aarde e.d.

In deze reeks avonden Signalen van Spiritualiteit staan we stil bij de wereldwijde crisis veroorzaakt door het Corona-virus en de invloed daarvan op ons leven en op ons samenleven.
Op basis van onze eigen ervaringen gaan we met elkaar in gesprek, en op zoek naar ‘signalen van spiritualiteit’ in deze crisis.

Serie van vier maandagavonden, deze keer in de maand oktober: 4, 11, 18, 25 oktober.
Van 20.00 – 21.30 uur. Kosten voor deelname: € 5 per avond.
Aanmelding gewenst, via: titusbrandsma@karmel.nl.

maandag 4 oktober – Zie, we zijn in crisis

met: Bert Luttmer

De GGD heeft een centrale rol gekregen in de bestrijding van het Coronavirus. Bert is als arts werkzaam bij de GGD. Hij blikt samen met ons terug op de grote invloed die het Coronavirus op ons leven heeft gehad en nog steeds heeft. Welke betekenis heeft dat voor ons? Wat wordt er zichtbaar? Wat is de samenhang met ecologische veranderingen? Wat leren we ervan?

maandag 11 oktober – Zie, we zijn kwetsbaar

met: Hans Lucassen

Een onzichtbaar virus blijkt ons zomaar uit te kunnen schakelen. Hans blikt met ons terug op zijn periode voor en na het ziek worden als gevolg van besmetting met het Coronavirus. In welke mate zijn we ons bewust van onze kwetsbaarheid?
Is kwetsbaar zijn iets waar we ons tegen teweer moeten stellen, of is het juist een aanknopingspunt voor genade?

maandag 18 oktober – Zie, ons huis wordt onze cel

met: Marieke Rijpkema

Om het Coronavirus te bestrijden werden we gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Was dat een vrijheidsbeperking, een soort opsluiting, of zijn er nieuwe deuren open gegaan? Marieke is Karmeliet en neemt ons mee de Karmelregel in, waarin wordt aanbevolen om te blijven in de cel.

maandag 25 oktober – Zie, we zijn in crisis

met: Greetje Feenstra

Proberen we ons leven weer ‘gewoon’ op te pakken, of is de Coronacrisis voor ons aanleiding om ons om te keren, om veranderingen in ons leven te brengen?
Heeft de Coronacrisis ons wezenlijke dingen laten zien, die vragen om een andere aanpak, een andere oriëntering in ons lokale en internationale samenleven?
Deze avond is en open gesprek onder leiding van Greetje.

De storm legt onze kwetsbaarheid bloot,
en de valse en overbodige zekerheden
waar onze agenda, plannen, gewoonten
en prioriteiten bol van staan.
Het laat zien hoe we datgene in slaap hebben laten sukkelen
wat ons leven en onze gemeenschap
voedt, ondersteunt en kracht geeft.

Paus Franciscus in een overweging bij een speciale
Urbi et Orbi zegen op 27 maart 2020

Delen met je vrienden? Ja graag!

Ga naar de bovenkant