Het gevecht met de Hydra!
Titus Brandsma Memorial Stijn Buijsstraat 11, Nijmegen, NederlandDe leergang over het nihilisme is het meest actuele aanbod van Nico Dieteren.
De leergang over het nihilisme is het meest actuele aanbod van Nico Dieteren.
We lezen iedere bijeenkomst een hoofdstuk of een gedeelte daarvan uit de Karmelregel. We gaan met de tekst en met elkaar in gesprek over wat zij betekent voor ons leven: voor ons opengaan voor het Geheim.
De cursus 'Luisteren naar klassieke muziek' biedt een gevarieerd aanbod aan onderwerpen waarbij de muziek geplaatst wordt in een brede historische en culturele context. Verschillende thema's en componisten komen aan bod. De cursus is bedoeld voor mensen die graag naar klassieke muziek luisteren en er meer over willen weten.
In deze cursus zullen we aan de hand van het boek, met de titel Denker voor Gods aangezicht. Titus Brandsma, een intellectuele biografie ingaan op de filosofische gedachtewereld van het interbellum door de lens van Titus Brandsma. In vijf bijeenkomsten zullen de vijf delen van het boek behandeld en verdiept worden. De cursus kan zowel fysiek als digitaal via zoom gevolgd worden.
Kennismaken met de Karmelregel vanaf 8 september 2023 14.30 - 16.30 uur 8 keer op vrijdagmiddag. 'Trek op iedere plaats waar je woont, weg uit het eindige en ga binnen in de oneindige ruimte die God is.'
Titus Brandsma gebruikte het beeld van de Tuin bij de begeleiding van een meditatieve retraite. Wij gaan het beeld van de tuin gebruiken om het te spiegelen aan ons leven. We doen dat in de Domkerk van Utrecht en betreden daarbij de Stilte van onze ziel.
Altijd al meer willen weten over de belangrijkste filosofen van het Westen? Verken tijdens deze studiedag de ideeën van denkers zoals Aristoteles, Kant en Hegel en ontdek hoe je deze in je dagelijks leven kunt toepassen.
In de geschriften van Titus Brandsma vinden we veel teksten uit de jaren 30 en begin jaren 40 waarin te lezen is hoe hij antwoord gaf aan de politieke en sociale uitdagingen van die tijd. Het was een tijd van armoede en werkeloosheid, revolutionaire ideeën, individualisme en sociale uitsluiting, verlokkingen van het nationaal socialisme en uiteindelijk de inval en bezetting tijdens de tweede wereldoorlog.