College Bauhaus fotografie

op woensdag 3 april 2024 van 14.00 – 16.00 uur

Bauhausvrouwen als pioniers van de fotografie

Fotografie is veel meer dan alleen het vastleggen van momenten; het is een krachtige kunstvorm die diepgaande verhalen kan vertellen, individuele identiteiten kan weerspiegelen en kritieke boodschappen kan overbrengen. In deze boeiende lezing door kunsthistorica Mirjam Deckers leer je meer over de wereld van de fotografie aan de hand van drie invloedrijke Bauhausvrouwen.

Fotografie als kunstvorm

Tegenwoordig is de fotografie niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Een camera is altijd binnen handbereik, ieder moment wordt vastgelegd en we maken selfies bij de vleet. Ook in musea is fotografie geaccepteerd als een volwaardige kunstvorm en worden fotografen geëerd met solotentoonstellingen. Toch is dit lang niet altijd het geval geweest. De fotografie dankt zijn huidige status aan innovatieve kunstenaars in het interbellum die experimenteerden met de technologische ontwikkelingen van de camera.

Het Bauhaus: het tijdperk van vernieuwende fotografie

Het Duitse Bauhaus van de jaren 20 was een broedplaats voor moderne fotografie. Pioniers Marianne Brandt, Lucia Moholy en Gertrud Arndt stuwden daar hun medium tot nieuwe artistieke hoogten. Lucia Moholy onderzocht de mogelijkheden van de fotografie om het leven aan het Bauhaus te documenteren. Marianne Brandt, tevens metaalkunstenaar, gebruikte de camera én haar metaalwerkplaats om kritiek te leveren op haar omgeving en op de Duitse maatschappij. In ronduit komische fotocollages en kritische zelfportretten reflecteerde Gertrud Arndt op haar positie als vrouw.

Schrijf je nu in voor deze lezing en mis de kans niet om meer te weten te komen over de baanbrekende bijdragen van deze Bauhausvrouwen aan de wereld van de kunst en fotografie.

Locatie

Titus Brandsma Memorial

Stijn Buijsstraat 11
Nijmegen, 6512 CJ Nederland

Begeleiding

Mirjam Deckers

Aanmelden en verdere informatie

Jou Inhoud Komt Hier