"DE VREDESAPOSTEL"
gemaakt door Jos Mertens
ter gelegenheid van de verkiezing in 2008 van
TITUS BRANDSMA
tot Grootste Nijmegenaar Aller Tijden
plaquette

Bij gelegenheid van het 2000 jarig bestaan van de stad Nijmegen in 2005 is Titus Brandsma verkozen tot grootste Nijmegenaar aller tijden.

De kunstenaar Jos Mertens heeft naar aanleiding hiervan een hardstenen plaquette (80 bij 80 cm) ontworpen met daarop het gezicht van Titus Brandsma en een symbolische weergave van de begrippen vrede en tolerantie.

De plaquette werd onthuld door burgemeester Thom de Graaf op 11 juli 2008.

Toespraak gehouden door Kees Waaijman: "Onthuld zal worden wat nu nog is verborgen, - maar niet door mij. Want dat zou ongepast zijn, het is immers niet aan mij de sluier weg te nemen die nu nog hangt over het gelaat van Titus Brandsma..." Ga naar de hele toespraak (PDF)

Betekenis symbolen klik hier

De plaquette is gemaakt door Jos Mertens, cultuur- en godsdienst- psycholoog, meubelmaker en beeldhouwer. Over zijn ontwerp zegt hij:

‘Ik heb geprobeerd om Titus Brandsma als een charismatische persoonlijkheid uit te beelden. Tegelijk wilde ik zijn streven om een eenheid te vinden tussen de diverse contemplatieve stromingen en de profane wereld vormgeven. Titus Brandsma als een man van het woord, die uitstraling had en heel veel mensen wist te raken. Titus Brandsma als een man die zijn religieuze en wereldse leven wist te combineren tot een leven waarin hij velen tot voorbeeld diende.’

Titus Brandsma Memorial
Stijn Buysstraat 11
6512 CJ   Nijmegen

T: 024 - 3602421
E: titusbrandsma@karmel.nl
IBAN: NL56 INGB 0000 819729