Laden Evenementen

Alle Evenementen

Leesgroep Speling

Speling, tijdschrift voor bezinning, is een tijdschrift over eigentijdse spiritualiteit en mystiek. De bezinning richt zich niet alleen op herkenbare religieuze uitingen en vormen. Speling probeert evenzeer de onderstroom van het alledaagse leven zichtbaar te maken. Speling is nieuwsgierig naar wat er ten diepste leeft in de cultuur en de samenleving.

Hoe gaan we om met verschil?

Het thema van dit jaar is ‘De Wijde Wereld’.

We schrijven 1854. De Amerikanen willen een stuk land van de Indianen kopen. Dit is wat Chief Seattle daarop vraagt aan ‘het grote opperhoofd in Washington’: ‘Is de aarde van u? Hoe kan men de lucht bezitten? De geurende bloemen zijn onze zusters. De rivieren zijn onze broeders, zij lessen onze dorst. Wat is de mens zonder dieren? Wij zijn een deel van de aarde. Wat wil de blanke man eigenlijk kopen?’

170 jaar later moeten we vaststellen dat ‘de blanke man’ zich inderdaad gedraagt alsof de aarde van hem is. Met een aantal grote crises tot gevolg: verandering van het klimaat en opwarming van de aarde, vluchtelingenstromen die men wil indammen door het plaatsen van hekken, oorlogen die woeden en talrijke gewapende conflicten die spelen, communicatie die vastloopt en individuen kapot maakt.

Mensen reageren verschillend op deze zaken: met woede of verwondering, met mededogen of onverschilligheid, met empathie of argwaan, met humor. Vanuit spiritualiteit gaan we steeds op zoek naar ruimte en speling. We bewandelen daartoe de weg van: bezinning en verdieping; vorming en omvorming; Stilte en Ontmoeting; geïnspireerd handelen. Het brengt ons op de volgende vier thema’s voor 2024, geënt op de genoemde probleemvelden rond klimaat, migratie, oorlog en communicatie:

2024

We komen dit jaar viermaal bijeen rond

nr. 1: de aarde bewonen
nr. 2: een thuis zoeken
nr. 3: strijden voor vrede
nr. 4: spreken over het geheim

begeleiding

Sanny Bruijns

voor informatie en data

Voor data en meer informatie: titusbrandsma@karmel.nl
Voor meer informatie over Speling: www.speling.nl en
Het Titus Brandsma Instituut.

praktische gegevens

data
4 x op woensdagmiddag. Eerstvolgende keer op 21 februari 2024
tijd vier keer per jaar van 14.00 – 15.45 uur
kosten € 5,- per keer
begeleiding Sanny Bruijns o.carm
aanmelden stuur een mail naar titusbrandsma@karmel.nl
aantal max. 8 deelnemers

Delen met je vrienden? Ja graag!

Ga naar de bovenkant