Laden Evenementen

Alle Evenementen

Evenementenreeks Evenementenreeks: Signalen van spiritualiteit – Maria in het licht

Maria in het licht

In deze serie van ‘Signalen van Spiritualiteit staat Maria centraal. Een vrouw die we vanuit de bijbel leren kennen als de moeder van Jezus, de vrouw in wie God mens geworden is. Door de eeuwen heen is ze voor veel mensen een troost en een inspiratie geworden. Hoe zien wij haar? Wat betekent ze voor ons?

In vier avonden laten we vanuit verschillende teksten en perspectieven een licht op haar schijnen en gaan we met elkaar hierover in gesprek.

Serie van vier maandagavonden, deze keer beginnend halverwege januari: 17, 25, 31 januari en 7 februari 2022 en geheel online.
Van 20.00 – 21.30 uur. Kosten voor deelname: € 5 per avond.
Aanmelding is nodig, via: titusbrandsma@karmel.nl.

Na aanmelding ontvangt u de Zoomlink via welke u deze online bijeenkomsten kunt bijwonen.

maandag 17 januari – Maria in het Bijbelse licht

met: Sanny Bruijns

In het leven van de Bijbelse Maria herkennen we de ervaringen die een mens op zijn of haar levensweg opdoet. Het leven van Maria is een weg van vallen en opstaan geweest. Diepe vreugde vervulde haar, toen zij besefte dat zij draagster mocht worden van een goddelijk kind. Diepe smart overviel haar, toen zij getuige was van de dood van haar zoon op het kruis. Zij is de geschiedenis ingegaan als moeder van mensen en moeder van God. Maria is de meest verbeelde vrouw in de West-Europese christelijke kunst en een bron van inspiratie tot op de dag van vandaag. Wie was Maria en wat is haar betekenis voor ons? Waar haalde zij haar kracht uit? Hoe ging zij om met moeilijke situaties? Wij laten ons daarbij leiden door de Maria’s in de tentoonstelling ‘Maria in het licht’ die momenteel in het Titus Brandsma Memorial te zien is.

maandag 24 januari – Kan ik worden als Maria?

met: Greetje Feenstra

Deze avond gaan we in gesprek met de mysticus Meister Eckhart (ca. 1260-1328). We luisteren naar zijn gedachten over hoe een ieder van ons Maria kan worden, kan zijn en zoals Maria God kan ontvangen en kan baren. We leggen hier onze eigen ervaringen bij en gaan hierover met elkaar in gesprek.

maandag 31 januari – Maria, moeder van de armen

met: Marieke Rijpkema

Joseph Wresinski (1917-1988) is de oprichter van ATD Vierde Wereld, een beweging van mensen die leven in armoede en medestanders uit andere lagen van de bevolking. Wresinski kwam zelf uit een arm, immigranten gezin en is later als priester gaan werken in een kamp bij Parijs waar dakloze gezinnen in barakken werden opgevangen. Wanneer hij het evangelie leest, herkent hij daarin direct de mensen die hij dagelijks in zijn leven met arme mensen ontmoet. Zo herkent hij Maria als moeder van de armen.
Samen lezen we enkele teksten van zijn hand, en bespreken die met elkaar.

maandag 7 februari – Maria, moeder van God

met: Inigo Bocken

Het is bekend dat Titus Brandsma, als lid van de Orde van Onze Lieve Vrouw van de berg Karmel (kortweg: Karmelorde) een bijzondere devotie voor Maria had. Minder bekend is dat je heel zijn denken ‘mariaal’ kunt noemen. Aan de hand van enkele teksten van Brandsma zoeken we naar zijn visie op Maria, en de betekenis daarvan voor zijn denken. Een speciale nadruk blijkt te liggen op Maria als moeder van God.

(Afbeelding hierboven: Aankondiging aan Maria, schilderij door Paul Reehuis)

Delen met je vrienden? Ja graag!

Ga naar de bovenkant