Leesgroep Speling (4x per jaar)
Titus Brandsma Memorial Stijn Buijsstraat 11, Nijmegen, NederlandSamen artikelen uit het kwartaalblad Speling met elkaar bespreken. Wat staat er? Wat raakt je?
Samen artikelen uit het kwartaalblad Speling met elkaar bespreken. Wat staat er? Wat raakt je?
Al wandelend maakt u kennis met het gedachtegoed van Titus Brandsma. We wandelen langs plaatsen waar Titus Brandsma heeft gewoond en gewerkt. U wordt begeleid door een gids en al uw vragen zijn welkom.
De filosofie komt pas waarlijk tot leven wanneer je samen met anderen primaire teksten leest en daarover met elkaar in gesprek gaat, vandaar dat FIAND behalve hoorcolleges ook werkcolleges aanbiedt. Tijdens deze cursus gaat onze aandacht uit naar de Duitse socioloog en filosoof Hartmut Rosa, die in het Nederlandse taalgebied een toenemende bekendheid geniet, zoals blijkt uit de vertaling van enkele van zijn boeken. Onze keuze is gevallen op het boek met de titel Onbeschikbaarheid (de oorspronkelijke titel luidt Unverfügbarkeit).
Het vocaal projectkoor Vivavoce brengt de Hohe Messe van J.S. Bach ten gehore op zondagmiddag 9 juni om 15.30 uur. Dit religieuse meesterwerk, bestaande uit een adembenemend Kyrie, virtuose aria’s en duetten, schitterende orkestdelen, een rijk palet aan instrumentele solo’s en een ontroerend Dona nobis pacem, schreef Bach slechts één jaar voor zijn dood als een visitekaartje voor een nieuwe positie die hij ambieerde.
Een week er tussenuit, even afstand nemen van het gewone dagelijkse leven. De tijd nemen voor bezinning, genieten van de natuur, stilte. Op zoek naar jezelf en naar je bron.
In een rustig tempo leren we de taal waarin het Oude Testament geschreven is te verstaan. In elke bijeenkomst leren we eerst op speelse wijze woorden en grammatica door te handelen en uit te beelden. Daarna verkennen we de diepgang van bepaalde kernwoorden van het Bijbels Hebreeuws.
Met elkaar het evangeliegedeelte lezen dat de volgende zondag in de kerk zal worden voorgelezen. Wat staat er? Hoe versta ik dat? Hoe raakt dat mijn eigen leven? De bijeenkomsten hebben het karakter van een instuif, iedereen is dus welkom.
In een rustig tempo verdiepen we ons in de taal waarin het Oude Testament geschreven is te verstaan. In elke bijeenkomst staat een Bijbelgedeelte centraal, meestal een psalm. We lezen de tekst, vers voor vers, met elkaar, ontleden haar structuur, proberen haar te vertalen en tasten de ruimte van de tekst af.
Gaan beseffen in wie wij leven, bewegen en zijn is een levensreis. De psalmen kunnen hierbij onze gids zijn, zij openen de ruimte waarin [...]
Karmelgeschiedenis, jaarcursus 2024 - 2025 8 zaterdagochtenden van 10.00 - 12.00 uur Vanaf haar stichting in het begin van [...]
Wat móet je echt weten over hedendaagse kunst? Deze collegereeks is het antwoord op al je vragen! In tien thema’s komen de actuele ontwikkelingen in de kunst aan bod. Hoe reageren kunstenaars op de uitdagingen van deze tijd?
Colleges Mythologie in de kunst Griekse en Romeinse goeden bewijzen hun onsterfelijkheid Van Aphrodite tot Zeus, van Apollo tot Venus: al duizenden [...]
Ontdek deze publiekslieveling! Als een sierlijke vlek verspreidt art nouveau zich rond 1900 over Europa. Flamboyante lijnen, grafische motieven en geometrie; dat kun je hier verwachten. Waarom die drang om de omgeving mooier te maken? En hoe uitte die zich in de kunsten?
Het Colloquium kunstgeschiedenis biedt u in vier semesters een zeer uitgebreid chronologisch overzicht van de westerse kunstgeschiedenis, van de Egyptenaren tot hedendaagse kunst. Deze inspirerende colleges zijn gebaseerd op de propedeuse kunstgeschiedenis aan de Nederlandse universiteiten. De semesters zijn ook afzonderlijk te volgen.
We lezen iedere bijeenkomst een hoofdstuk of een gedeelte daarvan uit de Karmelregel. We gaan met de tekst en met elkaar in gesprek over wat zij betekent voor ons leven: voor ons opengaan voor het Geheim.
De cursus 'Luisteren naar klassieke muziek' biedt een gevarieerd aanbod aan onderwerpen waarbij de muziek geplaatst wordt in een brede historische en culturele context. Verschillende thema's en componisten komen aan bod. De cursus is bedoeld voor mensen die graag naar klassieke muziek luisteren en er meer over willen weten.
In deze cursus zullen we aan de hand van het boek, met de titel Denker voor Gods aangezicht. Titus Brandsma, een intellectuele biografie ingaan op de filosofische gedachtewereld van het interbellum door de lens van Titus Brandsma. In vijf bijeenkomsten zullen de vijf delen van het boek behandeld en verdiept worden. De cursus kan zowel fysiek als digitaal via zoom gevolgd worden.
Kennismaken met de Karmelregel vanaf 8 september 2023 14.30 - 16.30 uur 8 keer op vrijdagmiddag. 'Trek op iedere plaats waar je woont, weg uit het eindige en ga binnen in de oneindige ruimte die God is.'
Titus Brandsma gebruikte het beeld van de Tuin bij de begeleiding van een meditatieve retraite. Wij gaan het beeld van de tuin gebruiken om het te spiegelen aan ons leven. We doen dat in de Domkerk van Utrecht en betreden daarbij de Stilte van onze ziel.
Altijd al meer willen weten over de belangrijkste filosofen van het Westen? Verken tijdens deze studiedag de ideeën van denkers zoals Aristoteles, Kant en Hegel en ontdek hoe je deze in je dagelijks leven kunt toepassen.