De gewone dingen op grootse wijze doen.

Titus Brandsma op 4 mei in de toespraak van de burgemeester van Nijmegen

Tijdens de toespraak van burgemeester Bruls van Nijmegen op 4 mei, voorafgaand aan de kranslegging op het Traianusplein, citeerde hij Titus Brandsma die op 15 mei heilig verklaard zal worden. De burgemeester riep op om niet achterover te leunen als het gaat om het behoud van vrijheid en democratie.  Hij stelde daarbij Titus Brandsma als voorbeeld. Hij zei:

“Brandsma stelde dat we niet geroepen zijn om in het openbare leven grootse, opvallende en druk besproken dingen te doen. Maar, zei hij, het is wel onze plicht de gewone dingen op grootse wijze te doen.”

En hij voegde daar zelf aan toe:

“U kunt mensen helpen in onze stad, die het minder goed hebben. U kunt vluchtelingen helpen, zoals velen al doen. U kunt zich uitspreken tegen racisme, geweld en onderdrukking. U kunt echte informatie van nepnieuws onderscheiden. U kunt elkaar aanspreken op elkanders gedrag. U kunt ontzettend veel. Eén ding kunt u echter niet: achterover leunen en veronderstellen dat de ander of de overheid het wel voor u opknapt.”

Dagblad De Gelderlander maakt hier melding van in haar editie van 5 mei 2022.

Ook het Titus Brandsma Memorial en het Titus Brandsma Instituut legden samen een krans bij het monument op het Traianusplein.

(c) foto krans: M. Rijpkema
(c) foto met burgemeester: B. Beelen, De Gelderlander