Studiedag

“Karl Leisner en Titus Brandsma eindelijk samen verenigd”

“Begegnungen von Titus Brandsma und Karl Leisner”

maandag 19 juni 2023 van 9.30 – 16.00 uur

Het is algemeen bekend dat Titus Brandsma in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen in concentratiekamp Dachau. Eén van de vele andere mensen die in concentratiekamp Dachau gevangen heeft gezeten is de jonge Duitser Karl Leisner. Voor de oorlog was hij priesterstudent, die onder andere in Kleef heel actief was in het jongerenwerk. Door zijn kritische uitspraken over Hitler werd hij zonder veroordeling gevangen gezet, eerst in concentratiekamp Sachsenhausen en daarna in kamp Dachau. Tijdens zijn gevangenschap is hij in Dachau tot priester gewijd. Hij is kort na de bevrijding van het kamp toch nog overleden. Paus Johannes Paulus II heeft hem als martelaar voor het geloof erkend en hem in 1996 zalig verklaard. Titus Brandsma is inmiddels, op 15 mei 2023, heilig verklaard door paus Franciscus.

Enkele jaren geleden kwam tijdens een informeel contact tussen pastor Christoph Scholten, pastoor van Kranenburg (D) en Theo Giesbers woordvoerder van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten in Groesbeek, beiden geïnteresseerd in Karl Leisner en Titus Brandsma, de vraag op of Leisner en Brandsma elkaar gekend hebben. Hebben ze elkaar ontmoet in kamp Dachau, en misschien ook nog op andere momenten? Pastor Scholten besloot daar onderzoek naar te doen.

Zijn bevindingen zijn in 2020 opgenomen in een prachtige brochure “Karl Leisner en Titus Brandsma eindelijk samen verenigd”. De bedoeling was om die brochure te presenteren op een studiedag, gewijd aan Leisner en Brandsma. Vanwege de corona pandemie is dit laatste tot op heden niet gebeurd. In 2022 is de brochure wel gepresenteerd aan de pers, en daarna breed verspreid. Op dit moment echter heeft de werkgroep (*) die heeft samengewerkt voor de totstandkoming van de brochure ook de studiedag gepland, en wel op:

maandag 19 juni 2023 (ca. 9.30 – 16.30 uur)

We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze studiedag.

In het programma kunt u lezen dat het een zeer bijzondere en afwisselende dag zal worden. Start van de dag is in de Karl-Leisner-Mariëndaalkapel, Stationsweg 9t/9r, 6561 BZ te Groesbeek. Een gedeelte van de dag zal zijn in de Titus Brandsma gedachteniskerk (Keizer Karelplein 19, Nijmegen). Voor vervoer wordt gezorgd.
Vanwege ruimhartige subsidiëring zijn aan deze dag geen kosten voor u verbonden.

Het aantal deelnemers is vastgesteld op maximaal 100 personen. Gekozen is voor 50 deelnemers aan de studiedag uit Duitsland en 50 deelnemers uit Nederland. Wacht daarom niet te lang met aanmelden. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Aanmelden graag vóór 28 mei.

Aanmelden kan via e-mail: wilmagiesbers@hotmail.nl met vermelding van naam, adres en plaats. Per post kan natuurlijk ook: Theo Giesbers, Binnenveld 21, 6562 ZW Groesbeek, Nederland.

Na aanmelding ontvangt u per omgaande een bevestiging.

We hopen dat het een prachtige dag mag worden, waarbij de leden van de Internationaler Karl Leisner Kreis geïnspireerd worden door het Titus Brandsma Memorial en de Vrienden van Titus Brandsma en hetzelfde geldt natuurlijk ook andersom. Het is om die reden veel meer dan alleen een studiedag.

brochure Karl Leisner en Titus Brandsma eindelijk samen verenigd

Deze studiedag “Karl Leisner en Titus Brandsma eindelijk samen verenigd” werd financieel mogelijk gemaakt door GELDERLAND in VRIJHEID; de gemeente Berg en Dal en het Interregionaal Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).