Na het eten steek ik een pijpje op, loop wat op en neer en knap wat kleine karweitjes op, zoals gisteren het in elkaar zetten van mijn altaartje, vandaag het afslijpen van mijn nagels, die al te lang worden en waarvoor ik geen schaartje kon machtig worden. Op het harde cement van vloer en muur heb ik ze weer netjes bijgeslepen. Ja, men moet zich redden. Dan ga ik wat rustig zitten, zonder echter te dutten, want dan wordt het ’s nachts nog erger met niet-slapen.

Om twee uur bid ik Vespers en Completen met het Rozenhoedje. Dat laatste moet ik op mijn vingers doen, want in de haast van het verkleden heb ik dit, jammer genoeg, in mijn habijt gelaten. Ik begrijp het zelf niet, maar het is zo. Onze Lieve Heer heeft dat zeker zo beschikt om het meer te doen waarderen. Daarna lees ik in het leven van de H. Theresia.

Ik moest bekennen dat romans mijn geliefde lectuur niet waren

De eerste dagen was ik aangewezen op andere lectuur. Toen ik donderdag, na even gewogen te zijn, op mijn cel terug kwam, ging juist de bibliothecaris met zijn wagentje rond. Op mijn cel had hij twee boeken gelegd: Ina Boudier-Bakker: De klop op de deur en Maurits Sabbe: De Bareelsen. Hij kwam nog even terug om te vragen of die boeken me aanstonden. Ik moest bekennen dat romans mijn geliefde lectuur niet waren. Hij keek, wat rond op zijn wagentje en presenteerde me deel III van Scienia, Handboek voor Wetenschap, Kunst en Godsdienst en de Kunstgeschiedenis der Nederlanden door Dr. H. E. van Gelder, beide mooie uitgaven. Die leken me beter en die hield ik toen maar. Ik zei hem, dat ik Jezus van Verschaeve en de nieuwe uitgave van Kwakman’s H. Theresia had mogen meenemen, maar hier toch niet naar mijn cel. Hij noteerde beide boeken, meende Kwakman’s Theresia in de eerste uitgave te hebben, had vele Heiligenlevens, zou eens zien. Hij nam beide romans weer mee, want meer dan twee boeken was niet toegestaan. Zo las ik de eerste dagen vlijtig dan eens over onze kunst, vooral over die van de Middeleeuwen, dan weer over wiskunde, mechanica, sterrenkunde enz. Beide boeken hebben me veel plezier gedaan. Ik had er vroeger al in gelezen, maar het ging nu rustiger. Toch was ik blij, enkele dagen geleden, de twee meegenomen boeken terug te krijgen. Ik heb nu meer de lectuur, die ik deze dagen het liefst heb.