9 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer omkwam in kamp Flossenbürg. Jeltje Hoogenkamp maakte 13 schilderijen aan de hand van gedichten van Bonhoeffer. Tot 4 januari kunt u ze zien in ons centrum.

De vooraanstaande Duitse theoloog Bonhoeffer was betrokken bij de samenzwering tegen Hitler. Hij had een indrukwekkende staat van dienst. Hij schreef veel, reisde over de hele wereld en was intensief betrokken bij de oecumene. In de aanloop naar de oorlog groeide Bonhoeffer uit tot de voorman van de Bekennende Kirche, die zich verzette tegen overname van de kerk door het nazi-regime. Tijdens zijn gevangenenschap (1943-1945)  schreef hij aan familie, vrienden en geliefden. Deze brieven zijn gebundeld in ‘Verzet en overgave‘ en maakten hem wereldberoemd. In deze uitgave zijn – naast de brieven – ook een tiental gedichten en enkele gebeden te vinden.

Schilderijen in de gang van ons centrum

In het seizoen 2019 – 2020 wordt landelijk aandacht besteed aan de keuzes die Bonhoeffer in zijn leven maakte. En de vraag dient zich aan: ‘waar zouden wij staan en wat zouden wij doen?’

Zijn gedichten en gebeden zijn vertrekpunt voor kunstenaar Jeltje Hoogenkamp om een serie schilderijen te maken. Zij kiest hierbij een heel persoonlijke invalshoek en maakt zo kennis met het leven en werk van deze moedige en kwetsbare man. De serie reist door Nederland als onderdeel van het project BONHOEFFER75.

Jeltje Hoogenkamp (1946)

Jeltje_HoogenkampJeltje Hoogenkamp-Jansen werd geboren in Sneek, opleiding Gerrit Rietveldacademie Amsterdam.Veel exposities, soms in een galerie, maar meestal in de openbare ruimte (ziekenhuis, universiteit, bibliotheek – vooral kerkelijke gebouwen) bij voorkeur rondom een thema, b.v. Het zonnelied van Franciscus van Assisi, de werken van barmhartigheid, de 10 woorden (vreugde der wet) mantels der lofzang ( doopkleed, feestjurk, mantel Elia, Jozef, Sint Maarten, Christus ) verder een serie voor de 40 dagen tijd, een advent reeks (de geboortestaties) een 50 – tal bij liederen uit het liedboek der kerken en veel drukwerk zoals kaarten, affiches, boekomslagen, etc. En nu deze serie rond Dietrich Bonhoeffer.

Een kijkje in de expositie

Boekje met achtergrond van de expositie

Er is ook een prachtig boekje over de expositie uitgegeven en te koop in ons centrum voor € 3,50

U kunt de expositie vrij bezichtigen

Het bezinningscentrum is op werkdagen dagelijks open van 9.30 – 16.30 uur.
Eventueel kan ook buiten kantooruren een afspraak gemaakt worden. (Via tel. 024 – 360 24 21 of e-mail titusbrandsma@karmel.nl.)

In verband met de corona maatregelen wordt u gevraagd bij het rondlopen een mondkapje te dragen.