Aquarellen-expositie in het Titus Brandsma Memorial

Van 10 september – 20 november 2022

Aafke Holman liet zich door alle honderdvijftig psalmen inspireren en vertaalde ze in kleurige aquarellen.

Een deel van deze aquarellen is vanaf zaterdag 10 september 2022 te  zien in de Titus Brandsma Gedachteniskerk en in het naastgelegen bezinningscentrum.
De officiële opening van de expositie is op zondag 11 september om 14.30 uur.
Familieleden van Aafke Holman zullen hierbij aanwezig zijn.

Over Aafke Holman

Kunstenaar Aafke Holman (1930 – 2022) was wars van stromingen, tendensen en trends en maakte ‘gewoon’ wat ze moest maken. Het was niet zozeer haar bedoeling een paar mooie aquarellen te maken. Schilderen was voor haar eerder een ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van de aquarelverf.

In de Psalmen kunnen we lezen over de diepste gevoelens van mensen. De teksten kunnen inspireren, troosten en spirituele gevoelens oproepen.

Mevrouw Holman liet zich inspireren door psalmen die zij heeft vertaald naar kleurige aquarellen.  Ze laat de psalmen tot leven komen door de realiteit in abstracte taal weer te geven, door vorm en kleur. “Ik schilder niet naar de werkelijkheid, maar ik laat mijn fantasie erop los.”

de psalmen verdiepen

“Zo mooi als de werkelijkheid kan ik het niet op het doek krijgen. Bij het schilderen van de psalmen gingen de teksten voor mij ook een betekenis gekregen. Sinds de psalmen hebben mijn schilderijen ook meer inhoud gekregen”, zei ze in 2016 in een interview voor de Streekkrant.

uithoudingsvermogen

Twaalf zomers lang heeft Aafke Holman aan deze aquarellen gewerkt, in haar atelier in het dorpje Burum (in Noord-Oost Friesland), waar ze ook een galerie had.
Het licht van de zon had ze nodig om de zwaarte die in veel psalmen naar voren komt te kunnen doorstaan. Ze heeft flink met de psalmen geworsteld, zo vertelde ze, en ook vaak gedacht: ik houd ermee op. Maar met name haar man Wim bemoedigde haar om door te zetten, er zouden immers ook weer ‘lichtere’ psalmen komen.

De Psalmen, een vertaling in kleur

Van de hele serie psalmaquarellen is (in 2008) een prachtig boek verschenen: “De Psalmen, een vertaling in kleur”. Op iedere linkerpagina is de psalm of een gedeelte daarvan uit de Nieuwe Bijbelvertaling opgenomen, die samen met de schetsen, de aquarellen en eigen opmerkingen van de kunstenaar, het boek tot een geheel maken.

Het boek is tijdens de expositie te koop in het Titus Brandsma Memorial voor slechts € 25.

Aafke Holman (1930 - 2022)

Aafke Holman

Aafke Holman (1930 - 2022)

Een kijkje in de expositie

U kunt de expositie vrij bezichtigen

De kerk is dagelijks open van  10.00 - 16.00 uur.

Het bezinningscentrum is op werkdagen dagelijks open van 9.30 – 16.30 uur.
Omdat de expositiezalen ook voor andere activiteiten worden gebruikt is het wel verstandig om vooraf te bellen of te mailen zodat u erop mag vertrouwen dat u terecht kunt.

Eventueel kunt u ook buiten kantooruren een afspraak maken. Bel ook dan even met de beheerder via tel. 024 – 360 24 21 of e-mail titusbrandsma@karmel.nl.