Verslag van vrijdag 13 mei

Vandaag was een volle en indrukwekkende dag op onze reis die ons dichter en dichter bij Titus brengt

Bezoek aan Titus Brandsma tentoonstelling in de kerk ‘Maria in Traspontina’

Maria in Traspontina is de kerk van de Karmel in Rome. Voor een aantal van ons gezelschap al een bekende plek, zeker ook voor Sanny . Zij verzorgt dan ook een mooie uitleg voor diegenen voor wie deze kerk nog niet bekend is.

Ons reisgezelschap

Graag stel ik u ons reisgezelschap voor. Deze foto bovenaan dit bericht is gemaakt op het dakterras van de Nederlandse ambassade. U ziet van links naar rechts: Johan, Ton, Marieke, Joke, Krijn, Wil, Hetty, AnitA, Marlene, de vrouw van Chris Fictoor, ambassadeur Caroline Weijers, Paulus, Chris Fictoor, Wilhelmien, Sanny en Bep.

Aan de overkant  van de straat ziet u het dak van het International College San Alberto.

Lunch op de Nederlandse ambassade van Vaticaanstad

Om 13.00 uur werden we allerhartelijkst ontvangen door Caroline Weijers, ambassadeur in Vaticaanstad en haar echtgenoot. Om zich te oriënteren op Titus’ heiligverklaring had ze een paar weken geleden de bekende plaatsen in Nederland bezocht, die we kennen uit Titus’ biografie. Zo had ze uitgebreid kennis gemaakt met Sanny, Hetty en Marieke.

We kregen een overheerlijke lunch voorgeschoteld op het zonovergoten dakterras en tijdens deze lunch waren er over en weer speeches waarin veel dank doorklonk voor de inmiddels ontstane betekenisvolle relatie tussen Caroline en de Karmel.

Voor mij persoonlijk was het heel bijzonder om Caroline een kaars aan te bieden die was aangestoken aan de WereldVredesVlam. De ambassadeur maakte de indruk blij verrast te zijn door dit gebaar en de korte betekenis die ik er aan gaf.

De WereldVredesVlam wil ons herinneren aan de vonk van liefde en vrede die in ieder van ons aanwezig is. Hierdoor kunnen we allemaal bijdragen aan vrede in de wereld.

Bezoek aan Internationaal College San Alberto

Op deze plek heeft Titus Brandsma 3 jaar gewoond aan het begin van de vorige eeuw.  Dit centrum bestond toen nog maar een paar jaar en Titus was een van de eerste studenten. De ruimte die nu als refter dient, werd in die tijd gebruikt als kapel. Inmiddels is er een prachtige kapel aanwezig.

Na een rondleiding hadden we in de kapel een gebed- en zangdienst, die prachtig werd begeleid door Chris Fictoor.

Sanny bedankt ambassadeur Caroline Weijers en biedt haar ons programmaboekje aan
lunch bij de Nederlandse ambassade in Vaticaanstad

Eucharistieviering in de Friezenkerk

De schrijver van dit bericht was er niet op bedacht wat haar te wachten stond bij de Eucharistieviering. Ze verwachtte een eenvoudige viering zoals gebruikelijk binnen de Karmel. Maar tot haar grote verrassing kwamen Mgr Eijk(kardinaal van Nederland), Mgr de Korte (bisschop ’s Hertogenbosch) en Mgr van den Hout (bisschop Groningen-Leeuwarden)binnen. Zij celebreerden een eenvoudige eucharistie.
Deze begon met een lied over Titus Brandsma en eindigde met een lied gebaseerd op tekst van Titus Brandsma.

Aansluitend catechese met voordrachten van Hettie Berflo en Huub Welzen

In de catechese was er ruimte voor twee prachtige lezingen. Hettie stond vooral stil bij getuigenissen van meeste ‘gewone’ mensen over Titus Brandsma. En bij ieder voorbeeld groeide in ons de invoelbaarheid van zijn heiligheid. Juist in het eenvoudige.

Huub stond stil bij de contemplatie van de Karmel en hoe die in ons kan doorwerken en een omkering kan teweegbrengen. Wij hebben er zelf niet de hand in dat dit gebeurt. Als dit gebeurt kunnen we dat herkennen als het werk van God en ervaren we die als diepe genade.